Voorbeeld hoofdstuk

19 augustus, Polykir, kantoorgebouw vakbond Pred Karker

Het kantoor van de grootste vakbond van Slautis, de Pred Karker, die in eerste instantie dertig jaar geleden was opgericht om alleen de belangen te behartigen van de werknemers in de haven, was gelegen naast een apotheek. Het keek uit op een van de vele kanalen die de stad rijk was. Een paar parkeerplekken voor het kantoor waren gereserveerd voor de vakbondsleiders, maar het kwam geregeld voor dat de afdeling Parkeerbeheer van de gemeente de plekken moest vrijmaken. Parkeerruimte in de stad was schaars.
Een oplettende toeschouwer zou hebben gezien dat aan de overkant van het kanaal, op nog geen 130 meter afstand, een jonge vrouw in een auto zat met een verrekijker in de hand. De auto stond geparkeerd onder een dicht bebladerde boom. De vrouw keek door de verrekijker naar de kantoren aan de overkant van het kanaal. Ze trok geen aandacht. Het was nog vroeg in de ochtend en de meeste mensen die haar voorbijliepen waren meer met zichzelf en hun “coffee to go” bezig, dan dat ze op de omgeving letten. Op een van de parkeerruimtes voor het vakbondskantoor werd een auto geparkeerd. Over de vaardigheden van de bestuurder konden wel wat opmerkingen worden gemaakt. Het duurde ruim één minuut voordat de auto, naar de mening van de bestuurder, recht genoeg in het parkeervak stond. Een man met een opvallende, rode haardos stapte aan de bestuurderskant uit en nog voordat hij de deur van zijn auto had dichtgedaan, viel hij zijwaarts op de grond. Om hem heen vormde zich na enkele ogenblikken een grote plas bloed. Het hoofd van de man leek aan de zijkant voor een deel te zijn weggeslagen. Achter de ramen van het vakbondskantoor bewoog de vitrage. Even daarna kwam uit het kantoorgebouw een vrouw gerend, die snel naar de gevallen man toe liep. Vlakbij gekomen slaakte ze een ijzingwekkende gil toen ze het bloed zag en zakte vlak bij de man op de grond. Ondertussen kwamen er nog meer omstanders naderbij en een aantal had de tegenwoordigheid van geest om het alarmnummer te bellen.
Aan de overkant van het kanaal was de onopvallende auto met de jonge vrouw al snel na de val van de man vertrokken en aan het eind van de straat linksaf geslagen. Op de bijrijdersstoel lag onder een donkere deken, weliswaar in onderdelen, een Sako TRG 43.5 met geluiddemper.